Vila Stiassni zve do nouzové kolonie Písečník v Brně

Výstava, která je od pátku 7. října 2016 ke zhlédnutí ve vile Stiassni, představuje jednu z brněnských nouzových kolonií, která si do dneška uchovala naprosto neopakovatelnou atmosféru. Domky nacházející se na území bývalého pískového lomu jsou tak trochu vesnicí uprostřed Brna.

Výstava představuje okolnosti vzniku brněnských dělnických a nouzových kolonií, ukazuje je na historické mapě, přibližuje život dělníků i stavební předpisy, omezující vznik nových příbytků. K vidění je množství dobových fotografií, z nichž některé jsou publikovány vůbec poprvé. Návštěvníci se mohou seznámit i se životem v Písečníku dnes. Vystaveno je také několik předmětů, které se v Písečníku dochovaly, a jejichž funkci mohou účastníci výstavy hádat.

Zajímavostí Písečníku je původní vodovod. Přípojka vody z Březové nad Svitavou v této části Brna totiž nevedla do jednotlivých domů, ale do výdejníků připomínajících svým tvarem pumpy umístěné na ulici. Protože voda měla parametry vody kojenecké, přicházeli si pro ni Brňané s kanystry i ze vzdálených městských částí.

Projekt výstavy vznikl ve spolupráci Národního památkového ústavu, Metodického centra moderní architektury v Brně a EkoCentra Brno, které má v písečnickém domě č. 94 své sídlo. Záštitu nad výstavou poskytla městská část Brno-střed. Výstava je ve vile Stiassni k vidění vždy až do 26. listopadu, vždy od pátku do neděle v době od 10 do 16 hodin.