Vila Stiassni zve na výstavu: Lev Krča a Stanislav Tobek - tvůrci (nejen) sokoloven

Od 11. 5. 2020 je výstava k vidění jako součást návštěvního okruhu zahrada a výstava.
Prohlédnout si ji můžete také on-line zde.

Žáci Josefa Gočára založili v roce 1931 ateliér, po dobu jejich společného působení byl jejich spolupracovníkem Jaroslav Kincl. Coby aktivní sokolové se věnovali projektování sportovních staveb, ke kterým patřily sokolovny, orlovny či atletické stadiony.

Lev Krča, rodák z Velké Bíteše, se po rozpadu ateliéru věnoval vlastní architektonické praxi. Sám byl nejen zdatným sportovcem (věnoval se lehké atletice a lyžování), ale také talentovaným fotografem. Za války se zapojil do odbojového hnutí Rady tří, což se mu stalo osudným. Zemřel roku 1945 zasažen střelou z kulometu.

Stanislav Tobek pocházel z rodiny architektů, architektem byl jeho otec i bratranec. Po osamostatnění se jeho ateliér zaměřoval na rodinné a bytové domy, školy a sokolovny, pracoval však také na regulacích měst či návrzích reklam. Po válce přišel nejen nucený konec vlastní praxe, ale také věznění na Pankráci spojené s prací pro tzv. Basoprojekt.

Výstava věnovaná dvěma dosud spíše opomíjeným architektům představí společné i individuálně projektované stavby – rodinné domy, obchodní budovy, ale především sokolovny, stadiony a další sportovní stavby.

Projekt se uskutečňuje za finanční podpory statutárního města Brna a Jihomoravského kraje.